Vitamin B6

vitamin B6 finns i kött och fisk

Vitamin B6 tillhör de vattenlösliga B-vitaminerna och du bör varje dag få i dig cirka 1,4 mg för att upprätthålla en bra kroppsbalans.

Vitamin B6, som även kallas Pyridoxin, är ett samlingsnamn för tre former av vitaminet; pyridoxin, pyridoxal och pyridoxamin. Vitamin B6 är  nödvändig för vår omsättning av protein och är även viktig för nervernas normala funktion.

Vad är vitamin B6 bra för?

Vitamin B6 har många livsviktiga funktioner i vår kropp. Vitaminet är bland annat viktigt för vår omsättning (nedbrytning och nytillverkning) av protein. Vitamin B6 är även viktigt vid bildandet av röda blodkroppar, immunförsvar och för nervsystemet. Ytterligare så påverkar det kognitionen och vår sinnesstämning. 

I vilken mat finns vitamin B6

De flesta av oss får i oss för mycket vitamin B6 vilket gör att det kommer ut via urinen. Mest vitamin B6 finns det i animaliska livsmedel som kött och fisk, men det finns även i potatis, bröd och frukt. 

Livsmedel som innehåller mycket vitamin B6

  • Kyckling
  • Hris
  • Lax
  • Bovete
  • Fläskkött
  • Banan
  • Potatis
  • Rågbröd
  • Broccoli
  • Ägg
  • Juice

Rekommenderat intag av vitamin B6

Tabellen nedan visar hur mycket vitamin B6 som en individ i olika åldrar / grupper bör få i sig. Siffrorna är hämtade från livsmedelsverket (NNR 2012). 

Grupp/ÅlderRekommenderat intag per dag
Spädbarn 6-11 månader0,4 milligram
Spädbarn 12-23 månader0,5 milligram
Barn 2-5 år0,7 milligram
Barn 6-9 år1,0 milligram
Flickor 10-13 år1,1 milligram
Pojkar 10-13 år1,3 milligram
Kvinnor 14-30 år1,3 milligram
Kvinnor över 31 år1,2 milligram
Män1,6 milligram
Gravida1,5 milligram
Ammande1,6 milligram

Läs även: Fakta om alla B-vitaminer

Vitamin B6 brist

Brist på vitamin B6 är i stort sett obefintlig i Sverige. Vanliga symptom vid brist är sår i mungiporna, hudförändringar runt mun, näsa och ögon, svullen tunga, anemi och sämre immunförsvar. Vid längre brist kan man även drabbas av depression och/eller förvirring.

För mycket vitamin B6

Bland B-vitaminerna så föreligger det normalt en väldigt liten risk att drabbas av negativa hälsoeffekter vid ett för högt intag av vitaminet. Undantaget är dock vitamin B6 som är väldigt giftigt vid intag av höga doser. Risken att uppnå giftiga nivåer via kosten är i stort sett omöjligt, utan risk föreligger vid intag av kosttillskott. 

Med höga doser av vitamin B6 menas nivåer mellan 100-500 mg per dag. De tydligaste symptomen vid ett för högt intag av vitamin B6 är mer eller mindre allvarliga och smärtsamma nervskador. Ofta går skadorna tillbaka när man minskar intaget men vägen tillbaka är oftast långsam och det är inte säkert att nerverna blir helt återställda. Mindre allvarliga biverkningar är rastlöshet, yrsel och illamående. Den europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet, Efsa, har satt ett en högre gräns för intag av vitamin B6 till 25 milligram per dag och vuxna.

På ämnet

Fler artiklar

Vitamin B1 i müsli och nötter

Vitamin B1

Vitamin B1, Tiamin, är ett vattenlösligt B-vitamin. Det är viktigt vid utvinningen av energi från kolhydrater och behövs även till viss del för bildandet av cellerna. 

C vitamin

C Vitamin

Vitamin C är en antioxidant som även går under namnet askorbinsyra. C-vitamin behövs för att cellernas försvar mot fri radikaler och anses vara livsnödvändig. Du

sol vitamin D

D Vitamin

Vitamin D är ett en fettlöslig vitamin som upp till runt 75% av det dagliga behovet tillgodoses genom solexponering. Kroppen kan då själv producera D vitamin. Vitamin D finns även i riklig mängd i exempelvis kött, fisk, ägg och berikade mejeriprodukter.

E vitamin

E Vitamin

Vitamin E är en fettlöslig vitamin, en så kallad antioxidant. Vitamin E skyddar blodfetterna mot skadlig oxidation. Den förekommer ibland annat vissa vegetabiliska oljor, vetegroddar, nötter, spenat, sparris och i en del andra grönsaker.