Vitamin B5

vitamin B5 finns i all mat

Vitamin B5 tillhör de B-vitaminer som inte längre har kvar sin vitaminstatus. Därför kallas vitamin B5 numera för Pantotensyra. 

Det är ett vattenlösligt vitamin och vitaminet behövs för omsättningen av fett och kolhydrater och det finns i nästan alla livsmedel. 

Vad är vitamin B5 bra för?

Nästan alla B-vitaminer är viktiga i omsättningen av fett och kolhydrater, vilket även stämmer in på vitamin B5. Extra viktig är denna vitamin för fettomsättningen och bildningen av kolesterol. 

Vitamin B5 är även viktigt för vår kropp för att upprätthålla en frisk mag- och tarmkanal samt för att samverka vid användandet av andra vitaminer. Vitamin B5 är även vanligt i olika kosmetiska produkter då det sägs ha en positiv effekt på hår, hud och naglar. 

I vilken mat finns vitamin B5

Namnet pantotensyra kommer från det grekiska ordet ”pantos” som kan översättas till ”överallt”. Detta syftar på att vitamin B5 (pantotensyra) finns i de flesta livsmedel. 

Extra bra källor för att få i sig vitamin B5 är baljväxter, ägg, nötter, kött och produkter innehållande fullkorn. 

Rekommenderat intag av vitamin B

Det finns idag inget rekommenderat lämpligt intag av vitamin B5. Detta då befintliga studier och forskning kring intag av B5 / pantotensyra är relativt sparsamma. Den europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet har satt ett tillräckligt intag på 5 milligram per dag för vuxna och för gravida. För ammande kvinnor föresllår de ett något högre intag på 7 milligram per dag. Enligt myndigheterna i USA så nämner de 5 milligram per dag som en lämplig dos.

Vitamin B5 brist

Brist på vitamin B5 dvs pantotensyra är mycket ovanligt. Skulle det trots allt inträffa så är vanliga symptom trötthet och depression. Vid allvarligare brist så kan nervsystem och binjurebarken påverkas. Andra symptom är muskelkramper, stickningar, domningar och känselbortfall. 

För mycket vitamin B5

Det är otroligt svårt att få i sig för mycket av vitamin B5. Vitaminet är vattenlösligt vilket betyder att överskott kommer ut med urinen. Du ska dock alltid vara försiktig med väldigt höga doser av någon vitamin då ingen forskning finns. 

På ämnet

Fler artiklar

Vitamin B1 i müsli och nötter

Vitamin B1

Vitamin B1, Tiamin, är ett vattenlösligt B-vitamin. Det är viktigt vid utvinningen av energi från kolhydrater och behövs även till viss del för bildandet av cellerna. 

C vitamin

C Vitamin

Vitamin C är en antioxidant som även går under namnet askorbinsyra. C-vitamin behövs för att cellernas försvar mot fri radikaler och anses vara livsnödvändig. Du

sol vitamin D

D Vitamin

Vitamin D är ett en fettlöslig vitamin som upp till runt 75% av det dagliga behovet tillgodoses genom solexponering. Kroppen kan då själv producera D vitamin. Vitamin D finns även i riklig mängd i exempelvis kött, fisk, ägg och berikade mejeriprodukter.

E vitamin

E Vitamin

Vitamin E är en fettlöslig vitamin, en så kallad antioxidant. Vitamin E skyddar blodfetterna mot skadlig oxidation. Den förekommer ibland annat vissa vegetabiliska oljor, vetegroddar, nötter, spenat, sparris och i en del andra grönsaker.