Vitamin B3

mat som innehåller vitamin B3

Vitamin B3 heter egentligen Niacin som är ett samlingsnamn för två varianter av vitaminet, nikotinsyra och nikotinamid. Idag används beteckningen B3 ytterst sällan.

Niacin räknas till gruppen B-vitamin och den behövs, precis som många av de andra vitaminerna i familjen, vid nedbrytningen av fett, kolhydrater och protein. 

Vad är vitamin B3 bra för?

Niacin, vitamin B3, används vid nedbrytningen av fett, kolhydrater och protein så att detta kan omvandlas till energi. Vitaminen inverkar även i arbetet för att bibehålla ett fungerande nervsystem och en frisk hud.

Det finns en del studier som även tyder på att vitamin B3 kan vara involverad i processer som sänker förhöjda kolesterolvärden och förhöjt blodtryck och därmed kan minska risken för hjärt-kärlsjukdomar. Effekten är dock högst osäker enligt aktuella sammanställningar av forskningen.

I vilken mat finns vitamin B3

Vitamin B3 (Niacin) finns främst i proteinrik mat såsom kyckling, fisk och kött. Även i ägg, mjölk, cerealier, baljväxter, nötter och frön finns det också rika mängder av vitamin B3.

Mat som är rik på vitamin B3 (niacinekvivalenter) är; 

  • Torsk
  • Ägg
  • Sojafärs
  • Kidneybönor
  • Havregryn
  • Avokado
  • Ost
  • Kyckling
  • Fläskkött

Rekommenderat intag av vitamin B3

Tabellen nedan visar hur mycket Niacin (B3-vitamin) som en individ i olika åldrar bör få i sig. Siffrorna är hämtade från livsmedelsverket (NNR 2012). 

Kön/Grupp/ÅlderRekommenderat intag per dag
Spädbarn under 1 år5 niacinekvivalenter
Barn 1-2 år7 niacinekvivalenter
Barn 2-5 år9 niacinekvivalenter
Barn 6-9 år12 niacinekvivalenter
Flickor 10-13 år14 niacinekvivalenter
Flickor 14-17 år16 niacinekvivalenter
Kvinnor 18-30 år15 niacinekvivalenter
Kvinnor 31-60 år14 niacinekvivalenter
Kvinnor över 61 år13 niacinekvivalenter
Pojkar 10-13 år15 niacinekvivalenter
Pojkar och män 14-30 år19 niacinekvivalenter
Män 31-60 år18 niacinekvivalenter
Män 61-74 år16 niacinekvivalenter
Män över 75 år15 niacinekvivalenter
Gravida17 niacinekvivalenter
Ammande20 niacinekvivalenter

Vitamin B3 brist

Brist på vitamin B3, niacin, är mycket ovanligt i Sverige. Om man äter mycket ensidig kost och har mycket dåliga matvanor så kan det dock förekomma. Vid allvarlig brist kan man få hudsjukdomen pellagra. Vid lindrigare brist så kan man se symptom som dålig aptit, sömnlöshet och hudförändringar. 

Läs även: Vitamin B2

För mycket vitamin B3

Att få i sig för mycket niacin (vitamin B3) via maten är väldigt svårt och inget man behöver oroa sig för. Vid tillskott så har man dock sett att människor kan reagera redan vid intag på 30 milligram per dag. Detta märks främst genom plötslig hudrodnad med brännande eller stickande känsla i ansiktet och/eller på brösten samt röd eller flammande hud. Ju högre intag du tar, desto större besvär får du sannolikt. Denna effekt är dock övergående och inte farlig för någon som är frisk i övrigt. 

Vid väldigt höga doser av vitamin B3 så kan det dock leda till allvarligare besvär såsom leverskador och magbesvär. Den övre gränsen för intag av vitamin B3 är satt till 10 milligram per dag för vuxna avseende nikotinsyra och 900 milligram för intag av nikotinamid. Dessa har sats av den europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet, Efsa. 

På ämnet

Fler artiklar

Vitamin B1 i müsli och nötter

Vitamin B1

Vitamin B1, Tiamin, är ett vattenlösligt B-vitamin. Det är viktigt vid utvinningen av energi från kolhydrater och behövs även till viss del för bildandet av cellerna. 

C vitamin

C Vitamin

Vitamin C är en antioxidant som även går under namnet askorbinsyra. C-vitamin behövs för att cellernas försvar mot fri radikaler och anses vara livsnödvändig. Du

sol vitamin D

D Vitamin

Vitamin D är ett en fettlöslig vitamin som upp till runt 75% av det dagliga behovet tillgodoses genom solexponering. Kroppen kan då själv producera D vitamin. Vitamin D finns även i riklig mängd i exempelvis kött, fisk, ägg och berikade mejeriprodukter.

E vitamin

E Vitamin

Vitamin E är en fettlöslig vitamin, en så kallad antioxidant. Vitamin E skyddar blodfetterna mot skadlig oxidation. Den förekommer ibland annat vissa vegetabiliska oljor, vetegroddar, nötter, spenat, sparris och i en del andra grönsaker.