Vitamin B2

vitamin B2 finns i kött och champinjoner

Vitamin B2 (Riboflavin) är ett vattenlösligt vitamin som behövs vid nedbrytningen av de olika näringsämnena fett, kolhydraterna och protein.

Vitamin B2 är egentligen ett gammalt namn som inte längre används då vitaminet inte kvalificerar sig enligt definitionen för en vitamin. Namnet som idag används är namnet Riboflavin, när man avser det som förr kallades för vitamin B2. 

Vad är vitamin B2 bra för?

Vitamin B2 är viktigt i kroppens arbete med att bryta ner främst fett och kolhydrater. Det är även delaktigt vid reparationen av kroppens egen antioxidant glutation, vilket gör att den ibland räknas som antioxidant.

Vitamin B2 behövs även vid ombildandet av andra B-vitamin såsom retinol, vitamin B6 och folat, till aktiva formen av respektive vitamin. Genom detta arbete tror man att det kan finnas en koppling till kroppens arbete med att minska risken för några av våra folksjukdomar och därigenom åldrandet.

I vilken mat finns vitamin B2

Vitamin B2 finns i väldigt mycket olika mat. Några exempel på bra källor till vitamin B2 är kött, fågel, strömming, ägg, korv samt mjölk och mjölkprodukter. Sett till vegetabiliska källor är baljväxter, champinjoner, Quorn, gröna bladgrönsaker och fullkornsprodukter bra källor till vitamin B2. 

Rekommenderat intag av vitamin B2

Tabellen nedan visar hur mycket Riboflavin (B2-vitamin) som en individ i olika åldrar bör få i sig. Siffrorna är hämtade från livsmedelsverket (NNR 2012)

Kön/Grupp/ÅlderRekommenderat intag per dag
Spädbarn under 1 år0,5 milligram
Barn 1-2 år0,6 milligram
Barn 2-5 år0.7 milligram
Barn 6-9 år1,1 milligram
Flickor 10-13 år1,2 milligram
Flickor 14-17 år1,4 milligram
Kvinnor 18-30 år1,3 milligram
Kvinnor över 31 år1,2 milligram
Pojkar 10-13 år1,3 milligram
Pojkar 14-17 år1,7 milligram
Män 18-30 år1,6 milligram
Män 31-61 år1,5 milligram
Män 61-74 år1,4 milligram
Män över 74 år1,3 milligram
Gravida1,6 milligram
Ammande1,7 milligram

Vitamin B2 brist

Brist på vitamin B2 är mycket ovanligt i Sverige. Brist visar sig genom slemhinne- och hudförändringar exempelvis sprickor i mungiporna, rödfärgade munslemhinnor och inflammation i näsborrarna. 

På senare tid har man sett en viss risk för brist hos äldre, vilket tros bero på ett dåligt intag av mat tillsammans med en försämrad förmåga att ta upp vitaminerna i kosten. 

Vitamin B2 samverkar med många andra B-vitamin och en brist på en av dessa kan även påverka andra vitaminer i familjen. Sammantaget tror man att brist på vitamin B2 indirekt kan leda till en ökad risk för hjärt-kärlsjukdomar.

För mycket vitamin B2

Man vet inte mycket om vilka negativa effekter ett stort intag av vitamin B2, riboflavin, kan ha på kroppen. Utifrån det man vet så finns det dock inget som tyder på att det ger några negativa hälsoeffekter. Äter du höga halter av vitamin B2 så kommer detta att komma ut via urinen, vilket du märker genom att den får en gulare färg än normalt. 

De som läste om vitamin B2 läste även om vitamin B1, vitamin B12 och om andra B-vitamin.

På ämnet

Fler artiklar

Vitamin B1 i müsli och nötter

Vitamin B1

Vitamin B1, Tiamin, är ett vattenlösligt B-vitamin. Det är viktigt vid utvinningen av energi från kolhydrater och behövs även till viss del för bildandet av cellerna. 

C vitamin

C Vitamin

Vitamin C är en antioxidant som även går under namnet askorbinsyra. C-vitamin behövs för att cellernas försvar mot fri radikaler och anses vara livsnödvändig. Du

sol vitamin D

D Vitamin

Vitamin D är ett en fettlöslig vitamin som upp till runt 75% av det dagliga behovet tillgodoses genom solexponering. Kroppen kan då själv producera D vitamin. Vitamin D finns även i riklig mängd i exempelvis kött, fisk, ägg och berikade mejeriprodukter.

E vitamin

E Vitamin

Vitamin E är en fettlöslig vitamin, en så kallad antioxidant. Vitamin E skyddar blodfetterna mot skadlig oxidation. Den förekommer ibland annat vissa vegetabiliska oljor, vetegroddar, nötter, spenat, sparris och i en del andra grönsaker.