vitamin b12 finns i ägg och kött

Vitamin B12

Vitamin B12 behövs för cellernas ämnesomsättning och för bildningen av blodkroppar (röda). Det är även viktigt för nervsystemets normala funktion. Då vitamin B12 hjälper till vid nybildandet av celler i hela kroppen så kan brist i princip orsaka symptom och besvär från vilket organ som helst. 

Läs artikeln »
antioxidanter i granatäpple

Antioxidanter

Vad är antioxidanter? Varför behöver vi antioxidanter? Var finns de? Det är lätt att tro att det endast är vitaminer som är antioxidanter men det stämmer inte. 

Läs artikeln »

K Vitamin

Vitamin K är viktigt vid bildandet av kalcium samt vid bildandet av blodets koagulering. Vitamin K finns i två olika grupper; Fyllokinoner, K1, och Menakinoner, K2. K1 återfinns främst i vegetabiliska livsmedel medan K2 dels bildas i vår kropp, dels tillförs via animaliska livsmedel.

Läs artikeln »
fettlösliga vitaminer

Fettlösliga vitaminer

Äter du en varierad och allsidig kost så behöver du normalt inget extra tillskott av de fettlösliga vitaminerna. Denna grupp av vitaminer lagras i kroppen vilket gör att det hela tiden finns ett reservlager om brist skulle uppstå. Fettlösliga vitaminer är s.k. essentiella, vilket betyder att de är nödvändiga för koppen att vi ska kunna vara friska och hälsosamma.

Läs artikeln »
vattenlösliga vitaminer

Vattenlösliga vitaminer

Vattenlösliga vitaminer är vitaminer som löser sig i vatten och som lätt kan tas upp i kroppen, men som inte kan lagras i tillräckliga mängder för att de senare ska gå att använda. Dessa vitaminer bör tillföras kroppen regelbundet, helst dagligen. 

Läs artikeln »
vitamin B5 finns i all mat

Vitamin B5

Vitamin B5 tillhör de B-vitaminer som inte längre har kvar sin vitaminstatus. Därför kallas vitamin B5 numera för Pantotensyra. Det är ett vattenlösligt vitamin och vitaminet behövs för omsättningen av fett och kolhydrater och det finns i nästan alla livsmedel. 

Läs artikeln »
vitamin B2 finns i kött och champinjoner

Vitamin B2

Vitamin B2 (Riboflavin) är ett vattenlösligt vitamin som behövs vid nedbrytningen av de olika näringsämnena fett, kolhydraterna och protein.

Läs artikeln »
vitamin B9 i ägg och spenat

Vitamin B9

Vitamin B9, eller Folat, som det också kallas är ett vattenlösligt vitamin som finns i den mesta maten vi äter. Vitamin B9 behövs för produktionen av röda blodkroppar och vid omsättningen av protein.

Läs artikeln »
vitamin B7 finns i ägg

Vitamin B7

Vitamin B7 heter egentligen biotin och är bra för exempelvis vår fettsyraomsättning. Förr kallades den även för vitamin H efter tyskans Haar (hår) och Haut (hud).

Läs artikeln »
vitamin B6 finns i kött och fisk

Vitamin B6

Vitamin B6, som även kallas Pyridoxin, är ett samlingsnamn för tre former av vitaminet; pyridoxin, pyridoxal och pyridoxamin. Vitamin B6 är  nödvändig för vår omsättning av protein och är även viktig för nervernas normala funktion.

Läs artikeln »